Sådan kan du selv skifte dine vinduesviskere

04.12.2020

Udskiftning af vinduesviskere kan være en billig investering i ekstra sikkerhed på vejen. Og det er lettere at gøre det selv, end du måske tror.

Sammen med lavere temperaturer om efteråret kommer også mørke og regn. Kombinationen af disse kan gøre udsynet dårligt – og hvis vinduesviskerne ikke fungerer optimalt, bliver udsynet dårligere, end det bør være.

Hvor ofte du skal skifte vinduesviskerne, afhænger af hvor ofte og hvordan de bruges, men det koster ikke meget – og vil således være en billig investering at gøre en gang om året. Nogle anbefaler endda, at du skifter vinduesviskere samtidigt med, at du skifter hjul (fra vinter- til sommerdæk og omvendt). Altså to gange om året.

Et sikkert tegn på at vinduesviskerne skal udskiftes er, at de begynder at støje ved brug. En bil kan afgive flere forskellige slags uønsket støj – hvoraf noget støj bør tages mere alvorligt end andet. Skrigelyde, når du bruger viskerne, er nok den mest almindelige form for uønsket støj – og er som oftest et klart tegn på, at vinduesviskerne trænger til at blive skiftet.

Spring direkte til proceduren i disse afsnit:

Tegn på, at du skal udskifte vinduesviskerne

 • Der efterlades striber med vand på forruden
 • Viskerne laver støj – på våde ruder
 • Gummiet er revnet eller er blevet hårdt
 • Vinduerne bliver ikke rene

Heldigvis er det både billigt og nemt at udskifte vinduesviskerne på din bil. Det tager ikke mere end et par minutter at udskifte de gamle, og du behøver heller ikke være særlig teknisk anlagt for at løse opgaven.

De fleste moderne biler advarer dig med en advarselslampe, hvis ting som bremser, olie eller andet skal udskiftes – men dette gælder i øjeblikket endnu ikke for vinduesviskere. Derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom på dette.

Der findes mange forskellige fastgørelsesmekanismer til vinduesviskere. De varierer lidt mellem forskellige mærker og modeller, men de fleste af dem løsnes ved at løfte på en plastikdel og trække viskeren af – eller trykke på en eller to plastikknapper.

Volvo Skifte Vindusviskere

Den mest traditionelle variant har en krog på viskerarmen, som passer sammen med viskerbladet. En plastikklemme sikrer, at viskerbladet sidder godt fast, og det er også den, du skal vippe op for at løsne viskerbladet. På biler, hvor du skal trykke på nogle plastikknapper for at løsne viskeren, vil der normalt være tydelige huller i viskerarmen, der ellers er lavet af metal.

Tesla Skifte Vindusviskere

I de fleste tilfælde er det let at komme til vinduesviskerne, men på nogle moderne biler vil disse være placeret for langt nede, når de ikke er i brug. Derfor har bilen en servicetilstand for vinduesviskerne, der skal aktiveres, før du skifter. Dette gøres enten via en separat knap eller ved at aktivere den i bilens menusystem. Her må du tjekke instruktionsbogen til din bil, før du går i gang.

Husk også, at mange biler har forskellige længder på vinduesviskerne på højre og venstre side. Sørg derfor for at montere det korrekte viskerblad på den rigtige side.

Når du har udskiftet vinduesviskerne, kan det også være klogt at se på bilens lak. Det er smart at sørge for, at malingen altid er beskyttet – og det er ekstra vigtigt, at du polerer og vokser bilen om efteråret for at beskytte mod snavs som salt og snavs.

Sådan Udskiftes Vinduesviskere Krogarm

Sådan udskiftes vinduesviskere med krogarm:

 1. Sæt om nødvendigt vinduesviskerne i servicetilstand.
 2. Løft viskerarmene ud fra vinduet, inden du begynder.
 3. Løft plastikklemmen op
 4. Fjern den gamle visker ved at trække den ned
 5. Sæt det nye viskerblad fast i krogen
 6. Skub plastikklemmen ned for at fastgøre viskerbladet
 7. Placer viskerne forsigtigt nede på vinduet
 8. Deaktiver enhver servicetilstand på vinduesviskerne
Sadan Udskiftes Vinduesviskere Lige Arm

Sådan udskiftes vinduesviskere med en lige arm:

 1. Sæt om nødvendigt vinduesviskerne i servicetilstand.
 2. Løft viskerarmene ud fra vinduet, inden du begynder.
 3. Tryk på plastikknapperne på toppen eller siden af viskerarmen
 4. Fjern den gamle visker
 5. Indsæt det nye viskerblad, og sørg for, at plastikknapperne rammer hullerne
 6. Der skal komme et klart klik, når de sidder fast
 7. Placer viskerne forsigtigt nede på vinduet
 8. Deaktiver enhver servicetilstand på vinduesviskerne

Find de rigtige vinduesviskere

At gå ind i en butik, der sælger vinduesviskere, kan virke overvældende. Der er en række forskellige modeller i forskellige længder og med forskellige fastgørelsesmekanismer.

Langt de fleste butikker har dog gjort det let for dig, som forbruger, at finde de rigtige vinduesviskere – enten ved hjælp af bilmodellen eller blot ved at indtaste registreringsnummeret på bilen.

Hvis butikken ikke har en let tilgængelig oversigt eller mulighed for at indtaste et registreringsnummer, kan de, der arbejder i butikken, som regel hjælpe dig med at finde de rigtige vinduesviskere.

Før du går ind, skal du dog kontrollere længden på viskerne, der er i bilen i dag. Så er du helt sikker på, at du får den rigtige længde på de nye viskere.