Regn og våde veje skaber vanskelige køreforhold

Bil på vådt underlag.

Årets første efterårsmåned er over os, og det er ofte ensbetydende med mange regnvejrsdage, der kan give vanskelige køreforhold. Våde veje giver øget bremselængde, akvaplaning og glatte veje med underkølet regn. Hvis det regner meget, kan sigtbarheden også blive dårligere. Dette kan skabe farlige situationer på vores veje, hvis man ikke er forsigtig i trafikken og kører efter vejrforholdene.

Bevar kontrollen på vejen, når det regner

Når det regner, og kørebanen er våd, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på, hvad der foregår foran dig på vejen. En øget bremselængde kræver, at du lægger an til at bremse tidligere, end du normalt ville gøre på en tør vejbane.

For at have bedst mulig kontrol over bilen bør du altid have begge hænder på rattet og sænke farten efter køreforholdene, så dækkene får bedre trækkraft og vejgreb. Hold dobbelt afstand til bilen foran dig, og vær opmærksom på andre bilister og farer. I skarpe sving bør du kun bremse på den lige strækning før svinget og udgå at bremse midt i selve svinget, da det kan bringe bilen i slyng.

Akvaplaning gør, at dækkene mister kontakten med underlaget

Efter meget eller kraftig regn samler der sig meget vand på vejene. Hvis der kommer vand mellem dæk og vej, der ikke bliver transporteret væk hurtigt nok, opstår der akvaplaning. Ved akvaplaning hober vandet sig op foran dækkene, så dækkenes vægt alene overstiger dæktrykket på vejbanen. Det medfører, at dækket mister kontakten med underlaget. Det får dækkene til at begynde at glide, så de ikke reagerer, når du forsøger at bremse, styre eller accelerere. Bilen vil derfor glide fremad eller dreje rundt på vejen.

Hvis du oplever, at der opstår akvaplaning, når du er ude at køre i regnvejr, skal du undgå at træde for hårdt på bremsen og slippe speederen forsigtigt, så farten sænkes, og du får trækkraften tilbage. For at undgå eller mindske risikoen for akvaplaning er det en god idé at tjekke dæktrykket på dine dæk. For lavt tryk øger risikoen for akvaplaning. Dækkets slidbanedybde spiller også ind. En dybere slidbanedybde transporterer bedre vand væk fra dækkene end dæk med lille slidbanedybde.

Underkølet regn skaber “usynligt” glatte veje

Et almindeligt forekommende fænomen i efteråret er underkølet regn, som er noget, der kan skabe farlige situationer på vores veje. Underkølet regn betyder, at regndråber, der ikke er frosset til, selv om temperaturerne i dråberne er under nul grader, fryser til is, straks når de rammer jorden. Dette danner en livsfarlig belægning af is på vejen, der for mange bare ser ud som våd asfalt. Man er derfor ikke klar over, at det kan være glat, før det er for sent. Hvis du er usikker på, om vejen kan være glat, så test vejgrebet ofte, så du er forberedt på bremselængden.

Sørg for at have godt udsyn på regnvejrsdagene

Sørg for, at være godt forberedt på de mange regnvejrsdage i efteråret. Tjek vinduesviskerne på din bil, så du har bedst muligt udsyn. Hvis der er behov for nye, kan Viking Redningstjeneste udskifte dem for dig.

Hvis du får problemer med bilen på vejen i efteråret, kan du kontakte os på telefon 80 600 600 eller bestille vejhjælp på vores hjemmeside, så hjælper vi dig videre. Vi kommer hurtigt frem til det sted, hvor du er, uanset tid på døgnet.

Del din oplevelse på Trustpilot

Vi sætter stor pris på alle tilbagemeldinger